zondag 28 oktober 2012

We spelen een spel

Op school werd er een gezelschapspelletjes namiddag georganiseerd om nieuwe kleuterspelletjes te leren kennen.

Tessa, Anoek en ik gingen eens langs

Spokentrap was mijn favoriet!


Spokentrap is een loop- en geheugenspel voor 2-4 kinderen. 
Iedere speler beschikt over een houten pion en een houten schijf in zijn eigen kleur. De pion beweegt over het speelbord, dat een stenen trap met tientallen treden voorstelt. De schijf gebruik je om jouw speelkleur aan te geven. Er zijn ook nog vier houten spookfiguren, die in de loop van het spel actief worden. Iedere pion heeft een magneetje op zijn kop. Als je een houten spookfiguur op een pion plaatst, klikt deze hieraan vast en beweegt vervolgens met het spook mee.
De actieve speler gooit een dobbelsteen, met 1-4 ogen en tweemaal een spook. Als je een of meer ogen gooit, verplaats je jouw pion het desbetreffende aantal velden vooruit. Als je een spook gooit, zet je een spookfiguur op een pion. Zodra jouw pion onder een spook is verdwenen, moet je een willekeurig spook bewegen als je een of meer ogen gooit. Het kan dus geen kwaad te onthouden onder welk spook jouw pion is verborgen. Als je een spook gooit wanneer alle pionnen zijn verdwenen, mag je twee spoken van plaats laten wisselen of – als variant - de houten schijven van twee spelers verwisselen.
Het spel is voorbij zodra het eerste spook de bovenste trede van de trap bereikt. Als jouw pion onder dit spook is verborgen, win je het spel.


°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°



Jakkiebak kippenkak is ook een zeer tof spel
je moet een goed geheugen hebben.


Vierentwintig tegels in de vorm van een ei worden in een cirkel open neergelegd. Vier houten hoenders voor vier spelers worden op gelijke afstand geplaatst. Elk dier heeft vier uitsparingen in het achterwerk. In één van de gaten wordt een soort dikke houten lucifer gestoken, die een veer voorstelt.
Binnen de cirkel liggen twaalf gedekte tegels met een andere vorm. De jongste kip begint, draait een van de twaalf kaarten om van binnen de cirkel, laat deze zien en legt hem daarna op dezelfde plaats gedekt terug. Als die tegel dezelfde afbeelding toont als die van de buitenste cirkel voor hem (in de richting van de klok), mag hij een plaatsje verder (in de richting van de klok). Daarmee mag hij net zo lang doorgaan tot hij een tegel pakt waarvan de afbeelding niet overeenkomt met de eitegel voor hem. 
Het is dus belangrijk de tegels in het midden te onthouden. Zo komt hij misschien bij de kip voor hem. Dan mag hij kijkend naar de eitegel vóór de kip voor hem, zoeken naar de tegel binnen de cirkel met dezelfde afbeelding. Pakt hij de goede tegel, dan springt hij over zijn voorganger heen en…….daar gaat het om, steekt hij de veren van de voorganger in zijn eigen achterste. Bij drie veren ben je de best opgemaakte scharrelkip of scharrelhaan.




°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

& als laatste

Muizencarrousel 

"draaien draaien draaien"


Muizencarrousel is een memorievariant voor de allerkleinsten onder ons. Het speelbord bestaat uit een kartonnen schijf met 6 "wc-rolletjes" op. Er zijn zeven houten muisjes bij het spel die elk een andere kleur vertegenwoordigen. Zes muizen worden bij aanvang van het spel in de rollen gestopt en de schijf wordt gedraaid, zodat niemand weet welke kleur waar zit.

In een zak zitten kaasblokjes van de verschillende kleuren. Er worden er drie uitgetrokken, deze kleuren gaan we zoeken. Als je aan de beurt bent, neem je de overige muis en stopt deze in een rolletje en duwt zo de andere muis eruit. Is dit een kleur van een blokje, dan win je het blokje en blijf je aan de beurt. Is dit niet het geval is het aan de volgende speler om de juiste muis te zoeken. Als de drie blokjes zijn verdeeld, worden er drie nieuwe getrokken. Er zijn ook gouden blokjes, deze worden bij een andere kleur gelegd en kunnen tegelijk gewonnen worden.

Het spel eindigt als alle blokjes verdeeld zijn. De blokjes worden geteld, een goud telt voor 2, de speler met de meeste punten wint het spel.
Je kan bovendien een moeilijkere variant spelen, daarin win je pas de blokjes als je alle drie de kleuren na elkaar kan vrijspelen.


Het was een geslaagde leuke namiddag!!









Geen opmerkingen:

Een reactie posten